bunu bilmeyen bi tek benmiyim yoksa![]()
Kadir Gecesi Kaçıncı Gecedir?Kadir gecesinin, Ramazanı şerifin 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair müteaddit hadis şerifler varid olmuştur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyüklerimiz de vardır.
İmamı Şa'rani Hazretleri, Kadir gecesinin kaçıncı gece olduğunu, Ramazanı şerifin giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir. İmamı Şarani Hazretleri 30 sene Kadir gecesiyle bu tarife göre müşeref olmuşlardır. Bir çok Allah dostuda bu usulle Kadir gecesini bulmuşlardır.Evliyaullah'ın Büyüklerinden olan Abdülvehhâb Şârânî Hazretleri Kadir Gecesini Bu Şekilde Hesaplamıştır Bilginize..
- Pazar günü girerse 29.gece,
- Pazartesi girerse 21.gece,
- Salı girerse 27.gece,
- Çarşamba girerse 19.gece,
- Perşembe girerse 25.gece,
- Cuma girerse 17.gece,
- Cumartesi girerse 23.gece.
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."
(Kadir Suresi)
Konu Mira tarafından (22-07-2009 Saat 19:08 ) değiştirilmiştir.
emegine saglik![]()
doğru.ama artık geçerli değil.o yöntemle kadir gecesini bulamazsınız.
Kadir gecesi kasti olarak gizlenmiştir. Ramazanın hergecesini kadir gecesiymiş gibi geçirmek gerekir. Gizlenmesinde böyle bir amaç ve özendime var diye düşünüyorum. Bunun için hangi gün diye aramanın bir manası yok.
kadir gecesinin hangi gece oldugunu hicbi kitap yazmiyor sadece yazan ve uygulanan ramazan ayinin 27 gecesidir ama kimsenin kesin bilgisi yok ama gercek suki ramazan ayinin son 10 gunlerinden biri onun icin bayrama 10 gun kala sizler her gece kadir gecesiymis gibi gecirin
kadir gecesini bulabilmen için ramazan ayının başından itibaren 5 vakit namazı cemaatle kılman,her gün en az bir defa cevşenül kebir duasınıokuman gerekir.en önemlisi yatsı namazından sonra okunmalı.kadirgecesi yatsı namazının kılınıp bitirilmesinden sonra,20 dak sonra başlar.kadir gecesi hava cam gibi olur.o günü yağmur yağmaz.köpek uluması,yıldız kayması olmaz.
Bismillah,
Rasulullah sav. bir hadisinde:''Kadir gecesi'ni Ramazan'ın son 10 günü içinde arayınız.'' buyurmaktadır.(Buhari,Müslim,İbnMace)
Yina Müminlerin Annesi Aişe R.anhm.'nın rivayet ettiği bir hadiste Rasulullah sav. ''Kadir gecesini Ramazan'ın son 10 gününde ki tek gecelerde arayın'' buyurmuştur(Buhari)
Rasulullah sav. Ramazan'ın son 10 gününde İtikafa girerdir. Yani mescide kapanır tüm vaktini ibadetle geçirirdir. Buda Şuanda Türkiyede unutulmuş ve uygulanmayan bir sünnettir.
Rasululah sav. şöyle buyurmuştur: '' İtikâfa girmiş olanlar, itikâf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir gecesinin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son on günde ve tek gecelerde arayın''(Buhari,Müslim)
Allah Bakara Suresi'nin 187. ayetinde :''Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah âyetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar. '' buyurmuştur. Bu Mescidlerde İbadete çekilmekten kasıt İtikaftır.
Müslümanlar 1400 yıldır kadir gecesini son 10 günde aramışlardır. Halaa da durum böyledir. Fakat günümüz Türkiyesinde ki Diyanet İşleri başkanlığı Hiçbir delil olmamasına rağmen belli bir günü kadir gecesi ilan etmektedirler. İnsanlarda o geceyi gerçekten kadir gecesi sanmaktadırlar. Sözün özü Kadir gecesi hesaplamak gibi birşey sözkonusu değildir.
Devid8040 rumuzlu arkadaş ''her gün en az bir defa cevşenül kebir duasını okuman gerekir'' demiş.
Bu yanlıştır. İslam Dinine Cevşen veya Cevşen'ul Kebir diye birşey yoktur. Son yüzyılda icad edilen birşeydir. Rasulullah sav. buyuruyor ki '' Dinde sonradan icad edilen herşey bidattır. Her bidat sapıklık, her sapıklıkta ateştedir''
Her iddia, isbat için delile muhtaçtır.
ya ne gerek war allah askına son 10 gunu kadır gecesı gıbı ıhya et al sevabını ısımız gucumuz hep dalavere,hep kolaya kacma..
"özne olmayı bırakıp zamir oldum, edat oldum, yüklem oldum; ama senin gibi ask ile ihanet arasına bağlaç olmadım asla!!!