Yeni Bilimsel Calisma Gunes Aktivitesinin Insanin Fiziksel ve Zihinsel Durumunu Etkiledigini Gosteriyor

Mitch Battros - Earth Changes Media

NewScientist�te yayinlanan yeni bir calisma Gunes�in solar firtinalari ve insan biyolojisi etkisi arasinda direkt bir baglantiyi gosteriyor. Gunesten gelen yuklu parcaciklari kolaylastiran iletken, Dunyanin iklimini karistiran ayni iletkendir ---- yani Manyetik Alan. Evet; hayvanlar ve insanlar onlari sarmalayan bir manyetik alana sahiptir � aynen bir koruyucu olarak Dunyayi cevreleyen manyetik alan gibi.

NewScientist makalesi soyle anlatiyor: Rusya�daki Kuzey Endustriyel Ekoloji Problemleri Enstitusu�nden Oleg Shumilov, �Bir cok hayvan Dunya�nin manyetik alanini hissedebiliyor, insanlar neden hissetmesin� diye soruyor. Shumilov Dunya�nin jeomanyetik alaninin 1948 � 1997 arasindaki aktivitesine bakti ve bunlarin her yil uc mevsimsel zirveye gruplandigini gordu: biri Mart � Mayis, digeri Temmuz ve sonuncusu Ekim ayinda. Sasirtici sekilde, ayrica jeomanyetik zirvelerin ayni periyotta Rus sehri Kirovsk�ta depresyon, endise, bi � polar (ruh hali salinimlari) ve hatta intiharlar gibi ruhsal rahatsizliklarin sayisindaki artisa uydugunu gordu.�

ABD Columbia Universitesi�nde bir psikiyatrist olan Kelly Posner, �Jeomanyetik aktivite ile depresyon ve intihar arasindaki iliskinin en makul aciklamasi, jeomanyetik firtinalarin gunluk ritimlerin ve melatonin uretiminin senkronizasyonunu bozabilmesidir� diyor. Gunluk ritim ve melatonin uretimini duzenleyen epifiz bezi manyetik alanlara hassastir. �Gunluk ritim duzenleme sistemi icsel saatleri senkronize etmek icin tekrarlanan cevresel isaretlere dayanir.� diyor Posner. �Manyetik alanlar bu cevresel isaretlerden biri olabilir�

Yillardir ECM yi izleyenleriniz, tum haberlerime asagidaki ifadeyi ekledigimi fark etmistir:

�Degisen seyin sadece �dissal� (dunya degisimleri) olmadigini, insanlarin da degistigini kavramaya basladim. Hatirlayin: bizler de her birimizi cevreleyen manyetik alanlara sahibiz. �Dissal olarak gerceklesen seyin, �icsel olarak� da gerceklestigini varsaymak gerçekdisi degildir. Simdiki bilimin, Gunes�in �yuklu parcaciklarinin� ve bunun Dunya�nin manyetik alanina etkisinin degisime hiz kazandiran sey oldugunu gostererek, bu kavrami taniyacagina inaniyorum. Bunun gibi, bu ayni nedensel etki bir degisimi veya �gecisi� göstererek insan manyetik alanlarinda gerceklesir. Belki de bu Maya buyuklerinin bize anlatmak istedigi seydir.

�Dongu 24�e geliyoruz. NASA Dongu 24�un �Dongu 23� ten yuzde 50 daha kuvvetli olacagini ifade ediyor. Bu, depremler, volkanlar, kasirgalar ve cesitli firtinalar seklinde daha buyuk dunya degisimleri anlamina geliyor. Ama ayrica bizlerin Gunes�ten gelen ciddi jeomanyetik firtinalar ile yuklu parcaciklarla bombardiman edilecegimiz anlamina da geliyor. (Mitch Battros)

(Ceviri: Saffet)