Kucuk beyaz bulut daglarin uzerinde gulumsedi. Armut agacinin golgesinde yatmakta olan Hasan, gozlerini kucuk beyaz buluttan ayirmadan kardesi Esma’ya seslendi:

- "Esma bak, buluta bak buluta."

Esma, buluta baktiginda; onun, kucuk, tekerlekli bir bisIklete benzedigini sasarak izledi.

- "Benim de oyle bir bisIkletim olacak." dedi Hasan.

- "Benim de uzun sacli, kocaman bir bebegim olur mu?" diye dusundu Esma. Kucuk beyaz bulut, o anda upuzun sacli kocaman bir bebek oluverdi. Esma’nin minicik beyninde buyudukce buyudu, kalbi hizli hizli carpmaya basladi. Alir miydi babasi?

- "Yagmur yagar, iyi urun alirsak alacagim demisti..." Ama alir miydi?

Elindeki capayi ciliz pamuk saplarinin dibinde birkac defa gezdiren Cemal dogruldu, belini tutarak. Yuzunu armut agacina cevirdiginde; cocuklarinin gokyuzunu izlediklerini gozledi. Kucuk beyaz bir buluttu gozledikleri. Bu mevsimde bir pamuk yumagi gibi gokyuzunde belirir, sonra yitip giderlerdi. Ne golge verirler, ne de yagmur olup bereket sunarlardi. Yari egildi, capayi yavasca kaldirip, umitsizce indirdi susuzluktan catlamis kuru topraga. Birkac gune kalmaz bu pamuklar kuruyup giderlerdi...

Hacer, kovanin ipini saldikca saldi kuyuya. Yetmedi ip, egilip uzandi kuyunun tasina, kolunu uzatabildigi kadar uzatti. Guc bela doldurabildi kovayi. Nereye gitmisti bu sular? Akarsular kurumus, kuyularda su bitmisti...

Hasan, tekrar bulutu gostererek:

- "Esma bak, dedi. Simdi de kamyon oldu.".

Hafiften gulumsedi cocuklara kucuk beyaz bulut, sonra kendisini belli belirsiz esen ruzgara birakti. Dede oldu, koyun oldu, ucurtma, tren, umut oldu, umutsuzluk oldu. Kendisine katilmak isteyen su tanecilerinden ozenle uzaklasti. Buyuk kara bulutlara hic yaklasmadi.

Kac zaman gecmisti hatirlayamadi, tekrar rastladiginda basi one egilmis, gozleri dolmustu Hasan’in. Cemal, tarlanin bir kosesinde aci aci cekiyordu sigarasini. Icinde Hasan’a vurdugu tokadin buruklugu...

Kucuk beyaz bulut bisIklet oldu, uzun sacli kocaman bir bebek oldu, kamyon oldu ama ne Hasan’in, ne de Esma’nin one egilmis baslarini yukariya kaldiramadi.

Iki damla yas suzuldu Esma’nin gozlerinden, icinde uzun sacli kocaman bir bebek olan, iki damla yas islatti topragi.

Kucuk beyaz bulut, birden bire karardi, agladikca agladi... Bereket oldu.