Cok guzel tsk'ler. Hem yazilisi hem okunusu hemde Turkce'sini yazdigin icin....
Musevilik'te de, tıpkı diğer dinlerdeki gibi dualar Allah'la bir iletişim kurma, ona yakarma, ondan istekte bulunma ya da şükretme amaçlıdır. Musevilerin ettiği başlıca dualar şunlardır:
Her sabah, yeni bir gün daha hediye ettiği için Allah'a şükretme amaçlı bu duanın Latin harfleriyle yazılışı şu şekildedir:
"Mode ani lefaneha meleh hay vekayam şeehezarta bi nişmati behemla raba emunateha"
Yani, Türkçe:
"Allah’ım iyi bir uykudan uyanıp büyümeme ve yaşamı
öğrenmeme yardım ettiğin için sana teşekkür ederim."
Her sabah ve akşam, bu dualar okunduğunda, Allah'ın her zaman, her yerde ve tek olduğu yinelenir.
Latin harfleriyle yazımı:
"Şema Yisrael Adonay eloenu Adonay ehad"
Türkçe:
"Dinle İsrail, Adonay Allah'ımızdır, Adonay tektir."
Veaavta et Adonay eloeha behol levaveha uvhol hafşeha uvhol meodeha"
Türkçe:
"Allah’ı tüm kalbimizle, tüm gücümüzle, ve tüm varlığımızla seveceğiz. Bugün ve yarın, evde ve uzakta, sabahları ve akşamları, Allah’ımızın kelimeleri bize hep doğru yolu gösterecek."
Sil gözünün yalnızlıklarını...
O an fısılda duvarlara adımı.
Bin bıçak var sırtımda,
Biniyle de adaşsın...
Cok guzel tsk'ler. Hem yazilisi hem okunusu hemde Turkce'sini yazdigin icin....
bu dualar tanah tan alınma mı yoksa herhangi bir yahudi peygamberinin dilinden söylenme mi dualar.. yoksa yahudi geleneğinin oluşturduğu dualar mı? bir de bu kadar az dua olduğunu düşünmüyorum..çok az yer vermişsiniz..
offdaha çoook merak ettğim şey var da nerden bulacağım cevaplayabilcek birini??
İstediğin herşeyi bana sorabilirsin...........
ya arkadaslar ben latince ögrenmek istiyorum yardim edebilirmisiniz?yada bi sayfa varmi aceba ögrenmek icin ?tskrler
Latince mi? arkadaşım latince öyle 3 sayfa ile öğrenilecek dil değil ki kursa gitmen lazım.İspanyolca yada italyanca kültür dernekleri var bir araştır istersen...yada kitapçıdan bir gramer kitabı bir sözlük ve bir konuşma klavuzu alarak işe başlayabilirsin...
Sabahın hayrı akşamın şerrinden iyidir......Dinlerin kardeş olduğu şehir Hatay'dan sevgiler.....................
Dini ne olursa olsun Yüce yaradana duyulan sevginin önünde saygı ile eğiliyorum.
yemek duaları şabat duası ...etc...