hoppala yine başladık teslis inancına neyse ben yorum yapmıyorum diğer konuda yeterince yorum yaptım
evet müslümanların en çok tartıştıkları konu belkide TEK Tanrı oldugunu iddia ederken nasıl olurda Tanrı'yı 3'e ayırırlar. Baba+Oğul+Kutsal Ruh=(?)3 tanrı?????
Hristiyanlar hiçbir zaman 3 Tanrı var dememiştir. İncil'de geçen Baba ve Oğul kelimeleri Müslümanlar tarafından yanlış anlaşılır. Tanrı'nın 3 tane olduğundan değil 3 yönlü olduğundan söz edilir. Baba, Oğul ya da Kutsal Ruh'u birbirinden ayıran onları ayrı düşünen Hristiyanlıktan çıkar çünkü en önemli kurala Tanrı'nın birliğine karşı gelmiştir. Aslında Üçlü Birlik'i açıklmak çok zor ama şu şekilde de bir örnek verilebilir. Mesela bir insan olarak biz üç yönlüyüzdür. Her insanın bir bedeni, bir ruhu ve bir canı vardır. Eeeee? Şimdi herkes aslında 3 insan mı oldu? Hristiyanlar da Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan bahsederken 3 tane mi Tanrı var derler? Tek Tanrı'lı bir dinde böyle bir şey olası mıdır? Hayır Tanrı'nın 3 yönünden bahsederler. Bunların hiçbiri birbirinden üstün değil, hepsi aynı derece de önemlidir. Hristiyan olmayanlar bu konuda konuşmadan önce durup düşünsünler. Bugün dünyadaki inanan insanların 3te biri hristiyan eee bu insanların içinde bir tek akıllı yok mu hepsi bir komediye inansın. Burada Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'a inanılsın diye reklam yapıyor değilim mesele bunların ne kadar doğru olduğu değil bilip bilinmeden eleştirilmesinin ne kadar saçma olduğu doğru ya da yanlış ÜÇLÜ BİRLİK elbette kendi içinde tutarlıdır. Ancak anlaşılmaz ve bilinmez noktaları da elbette var ama bu da Tanrı'nın bilinmezliğidir. Hiçbir kul Tanrı'yı tam olarak tanımlayamaz insan zekası Tanrı'yı yüzde yüz anlayamaz. En inançlı Hristiyan dahi Üçlü Birlik'i tam olarak bilmez. Ama bu Üçlemenin eksikliği ya da yanlışlığı değil insan zekasının Tanrı'nın sonsuzluğu, yüceliği karşısındaki yetersizliğidir. İnanan insanlar olarak hepimiz hesap vericez elbette, böyle ciddi konularda bilmeksizin yorum yapmak başımıza çok ciddi sorunlar açabilir. Tanrı'nın sözleriyle alay etmek bağışlanmayacak tek suçtur.
Tanrı'nın Oğlu sıfatına gelince... Bu bir ünvandır. Tanrı'nın oğlu demek Tanrı'nın sözü, Tanrı'nın kelamı demektir. Tanrı'nın sözü de bir insanın bedeninde dünyaya gelmiştir(İsa Mesih). Hristiyanların İsa için Tanrı-insan demelerinin nedeni budur. Yoksa arada dünyevi türden bir Baba-Oğul ilişkisi söz konusu değildir. Bu bir küfürdür.
Kutsal Kitap'ların değişmesi... İslamiyet dini gelene kadar bu konudan bahsedilmemiştir. Mesela Hristiyanlar Tevrat'ı yalanlamazlar. İncil'i yalanlamak da doğru değildir. Eğer İncil değiştirilmiş olsa neden Kur'an-ı Kerim'de bunula ilgili uyarı bulunmasın. Kur-an'da İncil ve Tevrat'tan Nurlar olarak bahseder. Kitaplar değitirilmiş olsalardı apaçık bir uyarı yollanması gerekmezmiydi? Bu kadar ciddi bir konu üstü kapalı ayetlerle geçiştirilemez. ''ayetlerimi az bir para arşılığında değişmeyin'' sözleri yapılan yanlış uygulamaları kast etmektedir. Hristiyanlık çok uzun süre yanlış uygulamalarla yaşanmış. Günah çıkarma, aforoz edilme, cennetten yer alma, engizisyonların yanlışlıları.... Ancak hepimiz de biliriz ki reform hareketleri de zaten bu yüzden yapılmış ve İncil Avrupa dillerine çevrildiğinde içinde bu tür uygulamalar olmadığı görülmüş yalnız İncil'i esas alan Protestanlık mezhebi çıkmış. İslamiyet'te de bugun mezhepler vardır. Alevi'lerle Sunni'ler Şii'ler birbirlerinden ayrılır. Bu Kur-an'ın ya da islamın yanlışlığı değil insanların yanlışlığıdır. Aynı şey Hristiyanlıktada geçerli...
Ama İncil çevirileri değişiyor.... İncil'in ingilizcede değil orijinal dilinde okuyun o zaman. İngilizce'ye yanlış çevrilmiş olabilir. Bu kitap İngilizce yazılmadı. Kitaplar başka bir dile elbette tam tamına çevrilemez. Kur-an'ı arapçadan türkçeye çevirip okuyun. sonra da ingilizce fransızca almanca gibi dillere çevirilerinden türkçeye çevirip okuyun arada farklılılar bulunur. Bunun Kitap'ın yanlışlığıyla alakası olmaz. Çeviri hatasıdır. Yorumlamaları da farklı olabilir. Bir ayet gördüğünüzde hüküm vermeden önce o ayetin öncesini ve sonrasını okuyun. Çok daha farklı bir şey kastediliyor olabilir. mesela İncil'den bir ayet;
"Yeryüzüne barış getirmeye geldiğimi sanmayın! Barış değil, kılıç getirmeye geldim. ( ne diyorsunuz bu da ne böyle değil mi ama devamını okuyun. Matta 10. bölümden;
34 "Yeryüzüne barış getirmeye geldiğimi sanmayın! Barış değil, kılıç getirmeye geldim.
35 Çünkü ben babayla oğulun, anneyle kızın, gelinle kaynananın arasına ayrılık sokmaya geldim.
36 'İnsanın düşmanı kendi ev halkı olacak.'
37 Annesini ya da babasını beni sevdiğinden çok seven bana layık değildir. Oğlunu ya da kızını beni sevdiğinden çok seven bana layık değildir.
(şimdi ne dersiniz bu sadece Tanrı'dan İsa'dan daha çok kimsenin sevilemeyeceğini anlatan bir ayet. Aynı şey İslamiyet'te de var. Anne babanı eşini çocuğunu Allah'tan ve peygamberden fazla sevemezsin. Her hangi bir fani ancak Allah rızası için sevilir. Ayetleri okurken dikkat edelim anlamaya çalışalım)
İnsanlar günahlı doğar... günahlı değil, günahlı bir doğayla. Bütün insanlar günah işler, mutlaka. Hiç günah işlemediğini iddia eden var mı? Hristiyanlardaki günahlı doğma çocuğun günahlarla gelmesi değildir. Günah işleyecek bir durumda gelmesidir. Doğası böyledir, günahlıdır. Ama insanın iradesi vardır irade günahsız ve özgürdür. her şey insana kalmış ama yine de herkes günah işleyecektir...
bu yazıları herhangi bir şeyi kanıtlamak için yazmadım. Söylediğim gibi insan iradesi özgürdür. neye isterseniz ona inanın. Ama bilip bilmeden de kimse yorum yapmasın. Bunlar ciddi konular Tanrı'nın sözlerinin değiştiğini iddia etmek elde bir kanıt bulunmadan doğru değildir. Son olarak Hristiyan değilim ben ama Kutsal Kitap'ların değil dindeki uygulamaların değiştiğine inanıyorum.(Hristiyanlara sataşılmasından da rahatsız oluyorum. Cennete gidemezlermişmiş. Bunu yalnızca Tanrı bilebilir biz değil) Kitap'lara laf atmayalım, elde bir kanıt varsa hep beraber konuşalım.
hoppala yine başladık teslis inancına neyse ben yorum yapmıyorum diğer konuda yeterince yorum yaptım
Damnant Quod Non İntelligunt
(Anlamadıkları Şeyleri Kınarlar)
Efendim ;
Teslis inanci hakkinda Devamli Hristiyanlari elestiriyoruz da;
Bizde Gavslar-Kutuplar-ücler besler Kirklar var..
Hele Bir aynaya baksak diyorum..
müslümanların düşüncelerinin isevi inancındanda çok farklı olduğunu hiçö düşünmüyoreum.benim islam anlayışım çok farklı belkide çok insanın çok farklı neden mi;resulü miraca çıktı diyerek göğe bir yerlere Allahla konuştu,onunla buluştu diyen zihniyetle bugün ki isevi anlayışının ne farkı var ki.yine sorarım size Allah resulüllahla,musa a.s.ibrahim a.s konuştu bu konuşmanın şeklini bilmeyen bir müslümanlım anlayışıyla isevikliğin benim gözümde hiç bir farkı yok.konuşulduysa bir ses olmalı bir sesin olduğu yerde bie beden olmalı bir bedenin olduğu yerdede bir makam olmalı sizin bu mirac ve Allahla konuşma anlayışınızın isevilikten ne farkı var bana bunu açıklarmısınız.benim anlayışımda bunların hepsi mecaz kullanılmıştır.1400 küsür sene evvelki insanlar anlasınlar diye nasıl mı;siz bu yüzyılda olan tüm gelişmeleri bir kitapta toplayınız vede 1400 küsür sene öncesine gidiniz bakalım sizi kaç kişi anlıcak kaç kişi o yazılanlara tapınacak,kaç kişi sizi ve yazdıklarınızı ilah yerine koyacak,kaç kişi size sihirbaz deli dicek.hadin bakalım
beceremiyorsam sensiz yaşamayı ve ölmeyi,şu seni ölümüne seven yüreğime sor beni.Elif,Lâm,Râ
benim de islam inancım çok farklı ben Müslümanım ama Kutsal Kitap'ları reddetmiyorum. Dinler zamanla bozulmuştur evet ama bunun Kitaplarla alakası yok. Zaten kanıtlanamıyor da değiştiği. Ama tabi bir gün değiştiğine dair bir şey bulunursa o zaman işler değişir. Bunu Hristiyanlar da kabul ediyor. Bunun için açtım bu başlığı onlar da inanan insanlar belli şeylere dikkat ediyolar ama pek çok müslüman onları kötülüyor. Hoş değil bu. Kendine müslüman diyene de yakışmaz zaten. Hristiyanlar Tanrı'yı inkar etmez ki sonları ile ilgili yorum yapmak da bize düşmez bunlara Tanrı karar verecektir.
Gayet tabii ilah..( ama Islam a göre degil ) ehl-i Sünnet e göre
Ibn Abidin in Risail inde nelere kadir olduklarini kolayca görebilirsin..
Dünya bunlarin yüzü suyu hürmetine ayakta kalir..
sen alevi misin yada şia